Augustus is de maand van….
De zomer, lekker buiten zitten in de tuin, genieten van de bloemenpracht, vlinders, een boek lezen, ’s avonds bij een vuurtje buiten een wijntje drinken, bijna vakantie, insmeren, zonnen.
Maar ook van oogsten. De kersen waren klaar, dit jaar heb ik bij wijze van probeersel een kersenboom geplant.
Onder het motto; hij is toch in de aanbieding, heb ik een kers meegenomen bij Tuinland.
Het plekje waar hij staat is waarschijnlijk niet heel erg geschikt, maar ik wil het proberen.
Direct kwamen er heel veel bloemen in. Dat beloofde veel goeds. Toen kwamen de vruchten, veel te vroeg in het seizoen moest ik er natuurlijk 1 proberen. Dat was geen succes. De moed zonk me een beetje in de schoenen, in gedachten zei ik; zie je wel, die plek is niet goed.
Maar ik laat de boom staan.
Nu een maand later waren de vruchten rijp, ze smaken in elk geval veel zoeter!
Ik heb zojuist 130 gram (jaja) kersen geoogst!
Bij de Welkoop vond ik kleine jampotjes. Van mijn eerste kersenoogst heb ik 2 kleine jampotjes vol met kersenjam!
Jam maken is helemaal niet moeilijk!
Gebruik vers fruit, was het en haal de pitjes eruit.
Gebruik zoveel geleisuiker als je fruit hebt.
Bij fruit met minder pectine gebruik je minder suiker en een beetje citroensap.
Was de potjes, kook ze in een grote pan met water en een beetje soda of was ze in de vaatwasser.
Laat het fruit en de suiker 4 minuten koken.
Verdeel het daarna over de potjes.
Draai de doppen erop en zet de potjes voor 5 minuten op de kop.
Zet de potjes weer rechtop en laat ze afkoelen.
Bewaar je jam op een koele donkere plek.
Gebruik je potjes met schroefdoppen? De doppen mogen dan niet “klikken” als je er op drukt.
Vergeet je potjes niet te labelen met de soort jam en de datum!