Tips voor makkelijk tuinieren

Het is zo ver, jullie hebben een paleisje gekocht met een tuin. Je moet er allebei minstens 40 uur in de week voor werken om het te kunnen betalen, maar het is jullie eigen huis en tuin! Nu kun je wel wat tips gebruiken om die tuin makkelijk te houden. Want wanneer je zoveel werkt om alles te kunnen betalen, wil je er in de tijd eromheen ervan kunnen genieten toch? Daarom lees je in dit blog een aantal tips om je tuin ook echt makkelijk te houden en onderhouden.

Een makkelijke tuin ontwerpen

Wanneer je zelf de mogelijkheid hebt om een tuin te ontwerpen kun je blanco beginnen. Kijk naar wat je leuk vindt om te doen in de tuin. Zit je graag met vrienden en familie buiten? Lig je graag op een grasveldje te zonnen? Of ben je niet zo vaak buiten en wil je liever een tuin om naar te kunnen kijken? Het is helemaal niet gek als je net een huis gekocht hebt, dat je eerst wat gras zaait in je tuin om even rustig de tijd te nemen en te bedenken wat je graag wil in de tuin. Loop eens een rondje door de buurt en doe inspiratie op bij de buren. Schrijf vooral al jouw do’s en don’ts op, wat vind je wel leuk en waar hou je absoluut niet van. Zo zul je al vrij snel een beter beeld krijgen van hoe jouw droomtuin eruit moet zien.

Op de onderstaande foto zie je onze onderhoudsarme tuin. Wij hebben de mazzel dat we van de gemeente een stukje grond bij onze tuin konden kopen. We hebben hier een prachtige blokhut op geplaatst. Na 11 jaar in dit huis te wonen kan ik eindelijk zeggen dat wij onze onderhoudsarme tuin hebben zoals we het willen.

Ga je je eigen tuin ontwerpen? Hou dan rekening met waar de zon op komt en onder gaat, waar je gaat zitten, waar de borders moeten komen en wat je looppaden zijn.

Een onderhoudsvrije tuin?

Een grote misvatting is dat een onderhoudsarme tuin een tuin is met veel bestrating. Dat is absoluut niet het geval. Laten we eerst voorop stellen dat een onderhoudsvrije tuin niet bestaat. In een tuin is altijd werk nodig om dit ‘netjes’ en op orde te krijgen. Net als een huishouden zeg maar, daar moet je ook opruimen en stofzuigen. Hetzelfde doe je ook in de tuin. En je kan het net zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Ik zet ‘netjes’ expres tussen aanhalingstekens, want dit is natuurlijk een relatief begrip. ‘Netjes’ kan ook met onkruid in de borders en tussen de tegels zijn, ‘netjes’ kan ook een gazon met 10cm hoog gras zijn.

Wellicht heb je het al in de gaten, maar ik hou van een natuurlijke tuin die makkelijk te onderhouden is. Bij mij wordt het tegelpad niet gestofzogen en is het gazon niet strak 4 cm hoog. Gros van de beplanting in mijn borders wordt door velen uit de tuin gehaald omdat het ‘onkruid’ schijnt te zijn. ‘Onkruid’, nog zo’n woord, in vele fora lees ik dat onkruid niet bestaat, het is een plant die volgens jou op de verkeerde plek staat. En dat maakt het dan ‘onkruid’, wat ik zie is de mooie bloemetjes, de bodembedekkende planten en de insecten die er op af komen. Wat ik wel doe in onze tuin is de tegels aanvegen, vooral na een periode van regen en als er een droge periode aankomt. Ik plant af en toe wat nieuwe planten in de hoop dat ze het goed zullen doen op onze grond. We maaien het gras af en toe en ik verplaats nog wel eens een struik of boompje. En verder zijn we vooral veel buiten. Ons onderhoud bestaat uit tegels vegen, goten van de overkapping en het huis leeg halen, grasmaaien.

Een makkelijk gazon

Als je het een tuincentrum vraagt is een gazon erg veel werk, je moet elke week maaien (in het hoogseizoen zelf 2x per week!), je moet 2x per jaar verticuteren (machinaal behandelen om mos te verwijderen), je krijgt een bemestingsplan waar een diëtist jaloers op zal zijn. En dan heb je dat mooie gazon, dan krijg je kritiek bij een post op social media, omdat het niet zou bijdragen aan de biodiversiteit! Als je graag een gazon wilt wat lijkt op de green op een golfterrein, dan moet je dit zeker doen. Maar aangezien je een post over makkelijk tuinieren leest denk ik dat je hem al voelt aankomen. Dit is niet makkelijk tuinieren!

Mijn tips voor een makkelijk gazon;

  • Besteed aandacht en tijd aan de aanleg, een goede vlakke ondergrond gaat je later veel voordeel opleveren. Laat het braakliggende terrein even een paar weken inzinken, hark het goed vlak en ga met een zware roller erover heen om het vlak te krijgen.
  • Graszoden zijn prijzig, graszaad is veel goedkoper en met een beetje extra water sproeien krijg je een prachtig makkelijk gazon.
  • Koop een grasmaaier die iets meer m2’s aankan dan dat je werkelijk hebt. Helemaal als je niet wekelijks je gazon maait heb je een maaier nodig die het aankan om hoog gras te maaien. Dan heb je gewoon een iets sterker maaier nodig.
  • Koop een grastrimmer, strimmer of bosmaaier. Deze is ideaal voor de kantjes van je gazon, maar ook voor het onkruid op je terras tussen de tegels.
  • Houd je gazon wat langer, stel de maaihoogte wat hoger in.

En ik weet niet of je het al gehoord hebt, maar in de hele maand mei hoef je je gazon niet te maaien. Feest! Vooral natuurlijk voor alle bijtjes en beestjes.

Over de maaihoogte van je gazon ga ik nog iets verder op in. Vanuit gemeentes wordt erg veel benadrukt dat we minder bestrating moeten gebruiken. De opwarming van de aarde, die gekoppeld wordt aan het verstenen van de dorpen en steden. Op internet zijn verschillende afbeeldingen te vinden waarop mensen gras, tegels en andere ondergronden op temperatuur meten. Een opvallende afbeelding vond ik het plaatje waarop kort gemaaid gras stond en hoog gras. De temperatuur van hoog gras ligt een aantal graden lager dan dat van kort gras. Als je het mij vraagt moeten we dus niet alleen af van betegelde tuinen, maar ook van strak kort gemaaide gazonnetjes. Afgezien van het feit dat het niet goed is voor de omgevingstemperatuur, is het ook nog eens niet goed voor je gras zelf. Kort gemaaid gras verbrand veel sneller dan hoger gras. Hoger gras ziet er gezonder en groener uit dan kort gras. En je houdt tijd over, wanneer je niet 2x in de week je gazon hoeft te maaien. Voordelen genoeg?

Beplanting in de makkelijke tuin

Beplanting is wat mij betreft het lastigste in een tuin. Vooraf kun je bedenken welke planten je graag wilt hebben, welke bloemen je mooi vindt of welke fruitbomen je graag wenst. Maar wanneer jouw tuin een andere grondsoort bevat dan dat goed is voor deze planten, dan heb je zo veel gedoe. Dan kom je weer op bemestingsschema’s, dure meststoffen die je moet kopen of bestrijdingsmiddelen om ziektes tegen te gaan. Wat mij betreft echt niet makkelijk. Als je een bestaande tuin gaat omdopen tot makkelijke tuin, kijk dan goed naar de planten die het goed doen in de tuin zonder dat je daar moeite voor doet. Een sterke gezonde plant zal minder snel ziek worden. Net zoals bij mensen zeg maar. Dus trek gerust wat zwakke, niet mooie planten eruit.

Mijn tips voor beplanting in een makkelijke tuin;

  • Ga voor een dicht beplantte tuin; zwarte grond moet je wekelijks schoffelen om zwart te houden. Dichte beplanting loop je 2 of 3 keer in het jaar na of er planten tussen staan die te dominant worden of schadelijk zijn voor de omgeving.
  • Ga voor van zichzelf opkomende planten of planten die zich uitzaaien. Die planten doen het blijkbaar goed in jouw grond.
  • Kies een mix van heesters en vaste planten. Deze planten hebben doorgaans vrij weinig nodig om het van zichzelf goed te doen.
  • Als je planten gaat kopen in de winkel verkies dan vaste planten boven perkplanten. Deze sterven in de winter af en komen in het voorjaar vanzelf weer op. Viooltjes en andere zomerbloeiers/perkplanten zien er gezellig uit, maar sterven af en komen niet weer op. Vaste planten vind je in het tuincentrum vaak in vierkante potjes die op naam gesorteerd staan (alfabetische volgorde). Kies planten die veel voorkomen (laag in prijs en geschikt voor de meeste grondsoorten) en kijk naar de plaats in de tuin waar de planten moeten staan (zon/schaduw/half)
  • Koop een elektrische heggenschaar; met een elektrische heggenschaar snoei je de bosjes en struiken snel en eenvoudig. Even met de hark de grootste rommel opruimen en klaar is kees.
  • Onthoud; snoeien doet groeien, dus dat wil je ook niet te vaak doen. Je kan voor elke plant een ideaal plan op internet vinden met hoe vaak, hoe ver deze gesnoeid moet worden. Maar bij ons gaat eenmaal in de zomer en eenmaal in het najaar de snoeischaar overal in, meer niet. Bij fruitbomen en druiven gaat dit iets anders. Die snoei je alleen in de winter (anders zou je de vruchten eraf knippen, dat wil je natuurlijk niet).
  • Met een hakselaar maak je van je snoeiafval mulch wat je op de bodem van je tuin strooit. Een bodembedekker die je maakt van je eigen tuinafval en dus minder zwarte grond en minder onkruid.

Ik kan zou nog uren doorgaan over alles wat je in de tuin kan doen om het jezelf makkelijk te maken. Ben je nog op zoek naar andere tips? Laat het met weten hieronder in de comments!


TuinTuin