Blokhut Chappo

Voor onze tuin gingen wij op zoek naar een blokhut met overkapping. Houtprijzen schoten al omhoog en lariks douglas was al bijna niet meer te betalen. Hoewel we een douglas overkapping met zwarte wanden prachtig hadden gevonden gingen we toch op zoek naar een blokhut van geïmpregneerd hout. Dit hout gaat vaak nog langer mee dan het roze douglas, en nu de prijzen van douglas zo hoog waren, was voor ons de keus snel gemaakt.

We gingen op zoek naar een overkapping in combinatie met schuur ruimte, we hebben een loungeset, die onder de overkapping moest komen en de kussens daarvoor zitten in een grote houten kist. Ik zag het wel zitten dat die kist dan makkelijk in de schuur stond. Daarnaast is zo’n schuur ideaal voor het wagenpark van onze kinderen en de grasmaaier en ander tuingereedschap.

Tijdens onze zoektocht kwamen we op de website van Gadero. Wat opviel was het grote assortiment, echt alles kun je er vinden; schuttingen, vlonders, bestrating, blokhutten, overkappingen maar zelfs ook sauna’s en tuinkassen. Je kan je complete tuin inrichten met alle producten van Gadero. De filmpjes zijn leuk om te zien en ontzettend informatief. Zo waren we al snel verdwaald in de filmpjes over opbouw van blokhutten en wisten we zeker dat dat het moest worden, een blokhut.

Een blokhut wordt eenvoudig opgebouwd met blokhutprofielen en zo maak je dichte wanden. Bij een overkapping maak je een frame van staanders en balken en sluit je de wanden af. (Dit was de snelcursus wat is het verschil tussen een blokhut en overkapping). Wanneer je weet wat je zoekt, snap je bij Gadero ook beter waar je moet zoeken. Vervolgens staan alle producten per categorie verdeeld, erg handig voor het maken van een keuze. Wij kozen een blokhut direct, zo wisten we zeker dat deze op voorraad was. En gingen uiteindelijk voor de blokhut Chappo.

Nadat we besteld hebben huurde mijn vriend een aanhanger en haalde de blokhut zelf op. Hij heeft groot aanhanger rijbewijs dus mocht gerust rijden met deze combinatie van 6 meter lang!

Nadat we de blokhut hadden opgehaald hebben we het pak in de tuin gelegd, op balken en netjes weer ingepakt in het plastic. We moesten eerst de fundering maken en we gingen nog een weekje op vakantie.

Toen we terug kwamen ging de schutting eruit en de fundering erin. Je ziet wel wie het meeste werk verricht heeft 😉

Ze zeggen niet voor niets, een goed begin is het halve werk. De mannen zijn ruim een ochtend bezig geweest met de fundering. Alles waterpas en haaks. Het stuk grond was best lastig, wij hebben dit stuk er vorig jaar bij gekocht van de gemeente en af laten graven en nieuwe grond laten storten. Het hoogte verschil is duidelijk zichtbaar tussen de rest van de tuin en dit stuk.

Wij hebben gekozen voor een fundering van stoepranden, maar je kan bij Gadero ook handige funderingsbalken kopen die je op de grond plaatst.

Op de dag van de bouw zijn we met 3 man aan het werk. Eentje sorteert materialen en geeft aan de andere 2 bouwen. Dit werkt makkelijk en snel en is zeker een aanrader!

Ik moest met onze oudste naar zwemles, was ongeveer 3 kwartier weg. Toen ik weg ging waren ze nog aan het sorteren, toen ik terug kwam stond de onderste helft van de blokhut al.

De onderste balken zijn vastgeschroefd aan de fundering, dit is nog even een precisie klusje. Maar daarna bouw je heel snel de blokhut op.

Ook bij het deurframe gaat het even iets langzamer, het is belangrijk het frame netjes en recht te plaatsen.

Maar aan het einde van de dag stond er een blokhut. We hebben er bewust voor gekozen de blokhut eerst op te bouwen en een ruime week later pas de dakbedekking te plaatsen. Zo kon het hout even drogen, we konden goed merken dat het vers hout was. Op sommige plekken was het nog erg vochtig. Wanneer je hier direct dakfolie op wil plaatsen kan het losraken, omdat het te vochtig is.

Maar eerst de elektra, we willen graag een tvtje in de overkapping (voor die zondagmiddagen met F1 op tv) en als je dan toch bezig bent wil je ook goed licht in de schuur hebben. LED balken bieden uitkomst, goedkoop in aanschaf, makkelijk te plaatsen en er komt een bak licht vanaf!

We hadden mazzel met het weer, de hele week zonneschijn en droog. Dus toen we een week later het folie gingen plakken was het dak mooi opgedroogd. Het folie plakt direct, de eerste rij was even puzzelen wat de beste werkwijze was. Maar toen ze eenmaal de gang te pakken hadden was het ook zo klaar. Tip; wanneer je een blokhut neemt met dakfolie, kan dit alleen op een hellend dak. Zorg ook dat je elke centimeter van de rol gebruikt. Bij ons hebben we nog wat restjes van de rollen af moeten knippen omdat we anders niet goed uitkwamen.

Nu was de blokhut en overkapping klaar en wordt het tijd de rest van de tuin aan te pakken. Via via hebben we waaltjes op de kop kunnen tikken, de vorige eigenaren vonden ze niet mooi genoeg meer. Wij hebben ze meegenomen en voor het huis opgestapeld. De vele regenbuitjes hebben de waaltjes goed gedaan, want ze kwamen er mooi schoon uit.

We hebben zelf de boel afgegraven en afgevoerd en vervolgens geel zand gestort. De stratenmaker kwam alleen, dus het kwam mooi uit dat we al wat werk gedaan hadden.

We hebben tijdens het leggen van de bestrating zo vaak geroepen dat dit echt was wat we bedoelde. Het was nog niet eens af, maar we zijn nu al zo blij me het resultaat! Het plateau om de blokhut en onder de overkapping is waterpas gemaakt met een lichte afloop naar de sloot links in de hoek. Het paadje naar de overkapping toe ligt heuvel op.

’s Avonds was het alsof we op een beach festival zaten. We gingen wederom een weekje op vakantie de dag erna, dus hebben mooi al het zand laten liggen. De natuur mocht zijn werk doen.

Aan de voorzijde van de blokhut hebben we 2 solar lampjes geplaatst, de iets duurdere variant. De lampjes worden opgeladen met 1 los paneel en er lopen draden naar de lampjes toe. De lampjes gaan vanzelf aan wanneer het donker wordt. De lampjes in de overkapping gaan aan met een schakelaar.

Toen we thuis kwamen kon het vegen beginnen. En oh, wat zijn we blij met het resultaat. De blokhut heeft een mooie plek in de tuin en we zijn erg blij met de keuze de bestrating groter te maken dan de blokhut zelf. Wanneer we nu visite hebben passen we gerust allemaal op het terras.

De blokhut chappo direct met geïmpregneerde wanden heeft een afmeting van 6×3 meter en is ongeveer 2 meter 17 hoog aan de voorzijde. Het schuurtje heeft een afmeting van ongeveer 3×3 meter en is voor ons groot genoeg.

Eventueel kies je voor een extra wandlaag, de overkapping is inderdaad vrij laag. Ikzelf heb er geen last van en mijn vriend is inmiddels gewend te bukken ;-).

Wat ons betreft is deze blokhut met overkapping zeker een aanrader. Desgewenst koop je een grotere maat, zoals de charlotta of een minder diepe variant zoals de freddy. Keuze genoeg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *