Haakpatronen maken

Al die haakpatronen in mijn shop heb ik zelf bedacht, mijn eigen ontwerpen. Hoe gaat dat in z’n werk, die haakpatronen maken? Lees verder!

Nadat ik de opdracht binnen heb, ga ik aan de slag. Inmiddels heb ik een soort basis haakpatroon, daarin staat hoe lang het kokertje moet zijn voor de vinger. Maar het allereerste wat ik doe is het haakgaren uitzoeken. In mijn achterhoofd zit dat er veel juffen en meesters meekijken. Het mag niet te veel geld kosten.Keuze haakgaren

Keuze haakgaren

Als het even kan gebruik ik goedkope breiwol van de action of zeeman. Is prima te gebruiken voor dit soort projectjes, als het er maar in de juiste kleur is. Het is ook belangrijk om te weten dat het patroon alleen werkt met de garen en haaknaald wat ik heb voorgeschreven. Als ik in het patroon heb staan, haakkatoen en haaknaald maat 3, kun je bijvoorbeeld Schachenmayr Catania gebruiken. Catania is geschikt voor een haaknaalddikte van 2,5 tot 3,5, dus voor dit patroon uitermate geschikt. Maar je kan ook Katia Capri, Phildar Coton 3 of een andere soort katoen gebruiken. Die keuze is aan jou.

Haakpatroon maken

Als ik de kleuren heb uitgezocht begint het echte werk, het plaatje van het personage heb ik dan al opgezocht. Dat is goed om te kunnen visualiseren. Als ik geen plaatjes op internet kan vinden vraag ik mijn zus, die heeft een bibliotheek wat prentenboeken betreft 😉

Prentenboek haakpatroonEn dan begint het maken van het haakpatroon. Ik begin gewoon, dat is het. Gewoon beginnen met haken, dan komt het vanzelf. Vooraf heb ik wel een beeld gevormd van hoe het poppetje eruit moet komen te zien. De kracht zit hem in de details, zoals ik eerder al zei, de basis is vaak vrijwel gelijk, een hoofdje met een lijf ;-). Wat ook erg belangrijk is, is de reactie van het publiek. Soms staar je je blind op een poppetje en dan ligt de focus op de verkeerde details. Mijn Instagram volgers helpen me vaak, je ziet aan de reacties gauw genoeg of een poppetje goed en leuk is. En wees gerust, als het niet leuk is, zeggen mensen het ook. Daar ben ik blij mee, mijn product is pas geslaagd als het grotendeel van de mensen het leuk vindt.Haken boy en de walvis

Gratis haakpatronen?

Toen ik begon met haakpatronen maken heb ik heel bewust de keuze gemaakt geen haakpatronen gratis weg te geven. Voor het maken van een patroon ben ik gemiddeld 5 uur bezig en dan heb ik het nog niet over de tijd om het patroon te schrijven, foto’s te maken of mijn website bij te houden. Het kost me dus erg veel tijd, tijd dat ik ook aan het werk had kunnen zijn bij mijn baas. Nu vind ik het erg leuk om te doen, dus ik heb het er voor over. Maar vandaar wel de keuze om haakpatronen alleen te verkopen en niet gratis weg te geven. Het is mijn droom om ooit een eigen onderneming te starten met mijn haakideeën. En ondernemers geven nou eenmaal niet vaak iets gratis weg. 😀 Ik droom nog even verder….

Gratis haakpatronen!

Lastig, toch wel, om dit vol te houden. 😀

In een eerdere blog kon je lezen dat ik gratis een haakpatroon van een paddenstoel weggaf of een haakpatroon van een boodschappennetje.

Maar weer terug naar dit blog. Nadat de poppetjes klaar waren en ik mijn Instagramvolgers gepolst had stuurde ik ook de opdrachtgever een berichtje, want als iedereen het leuk vindt, maar zij niet, dan begin ik weer opnieuw. En ook dat heb ik ervoor over en doe ik graag. In dit geval was dat niet nodig, project goed gekeurd. De fotostudio komt erbij om foto’s te maken, hierbij helpt mijn vriend, die heeft net een ander perspectief wat foto’s betreft. Maar soms moet het allemaal zo snel afgerond worden dat het gewoon foto’s worden die in de keuken zijn genomen met mijn telefoon, dan is het niet anders. En dan, de gehaakte vingerpoppetjes gaan naar de klant, zo snel mogelijk. Even inpakken, bedankje erbij en naar DHL.

Maar er is meer…

Daarna begint de rest van het werk. Het patroon staat als klad op mijn Ipad, daar snapt niemand wat van (ik soms ook niet). Dus dat moet overgetypt. Ook daar heb ik een basis voor, een word document waar mijn patronen in komen. Elk patroon wat je van mij koopt is op dezelfde manier opgebouwd. Je kan lezen wat je nodig hebt en er staat een duidelijke beschrijving per toer. En als afsluiting, als je er niet uitkomt, neem contact met me op. Dat vind ik erg belangrijk, voor elke haker geldt; er is niks frustrerender als je iets wil haken, maar je komt er niet uit. Dus, daar waar mogelijk, help ik je direct.

Patronen worden altijd geleverd als PDF, dat kun je volgens mij overal op openen. En…ook belangrijk, niet aanpassen. Niet dat ik jullie niet vertrouw, maar het zou vervelend zijn als je per ongeluk het haakpatroon aanpast en een heel ander poppetje haakt. 🙂

Verkopen maar

De patronen moeten op mijn website geplaatst worden, anders levert het helemaal niks op. Als het haakpatroon online staat kan ook het reclame maken beginnen. Mijn social media kanalen helpen me hiermee, Facebook en Instagram zijn mijn favoriet.

Maar mijn inkomsten komen niet alleen uit het verkopen van patronen, ik ontvang ook geld uit advertenties die op mijn site staan. Alles bij elkaar zorgt er ook voor dat het voor jullie betaalbaar blijft. Je moet er toch niet aan denken, dat je voor een haakpatroon 5x mijn uurloon moet betalen?

Hopelijk vond je het leuk om een keer mee te lezen hoe het in z’n werk gaat, zo’n haakpatroon maken. Stuur je reactie hieronder in!


Wil je ook leuke vingerpoppetjes haken? Bestel de patronen online! Kun je niet haken, maar wil je wel leuke vingerpoppetjes? Geen probleem! Ik haak ze voor je, neem contact met me op via de chatbutton of laat een reactie achter onder dit bericht.


 

3 reacties op “Haakpatronen maken”

 1. hoi, prachtig dat je dit zelf kan maken, ik heb al rot geprobeerd om ons logo te haken en het lukt langs geen kanten, ook heb ik het eens aan iemand gevraagd en die vroeg 50 euro om het patroon te maken. wij zijn een vzw die zich inzet voor mensen die het financieel moeilijk hebben en een huisdier bezitten, de baasjes mogen wekelijks gratis voeding voor hun dier komen halen en we zijn dit jaar gestart met de helft bij te dragen voor hun dierenarts kosten dus je begrijpt hier is elke cent nodig he.
  Ik ben 3 maanden geleden begonnen met haken en het gaat me goed af. Ik bewonder je kunnen, prachtig wat je doet.

  groetjes

  corry (dierenvoedselbank poezewoef wilrijk vzw)

 2. Ik ben op zoek op internet naar haakpatronen voor de volgende dingen:

  – melkbusje 2 cm
  – aardappel 1 cm
  – kiemplantje 1 cm
  – maisplant 2 cm
  – maiskolf 2 cm
  – ei 1 cm
  – worst 1 cm
  – hooibaal 2 cm
  – graan 2 cm lang
  – grasplantje 2 cm
  – zaadjes 1 cm

  Maar ik kan ze nergens vinden, wat ook wel logisch is, want het zijn dingen die niet veel mensen zoeken.
  Maar ik las dat jij haakpatronen ontwerpt.

  En als je het bovenstaande zou willen ontwerpen voor mij, wat zijn dan de kosten?

  Groetjes, Helma Vanhommerig

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *