Krimpie Dinkie sleutelhanger maken

Follow my blog with Bloglovin
Wat een leuk materiaal om een sleutelhanger van te maken. Ik ken het van vroeger, Krimpie dinkie. Van huis uit waren we vaak creatief bezig. Mijn vader tekende een auto op het papier en maakte er dan een broche van. Ook kan ik me nog herrinneren dat we oorbellen van krimpie dinkie maakte. Toen ik het laatst tegen kwam in een webshop heb ik het meteen aangeschaft, wat ik er van ging maken wist ik nog niet.

Maar het duurde niet lang, ik had me toch een goed idee! Op de krimpie dinkie tekende ik een auto en dan laat ik Sterre dit inkleuren. Nadat de krimpie dinkie in de oven is geweest krijg je een klein formaat autootje die zij zelf heeft ingekleurd. Een superleuk creatief cadeau voor vaderdag of voor de verjaardag van papa! Welke papa wil nou niet een cadeau voor vaderdag wat zelf gemaakt is!

Lees verder voor een DIY!

Wat is Krimpie Dinkie?

Krimpie dinkie, soms ook wel krimpie dimpie genoemd, is een soort folie en wanneer je het verwarmt krimpt het. Het folie laat zich heel makkelijk verwerken. Krimpie dinkie heeft een gladde en stroeve kant. Je kan makkelijk kleuren en tekenen op krimpie dinkie en daarna knip je het en maak je er een gaatje in, als je een sleuterhanger of oorbellen maakt. Het mooie van krimpie dinkie vind ik dat de kleuren veel helderder worden als het folie gekrompen is, hele lichte potloodstrepen worden hele diepe kleuren als het folie in de oven geweest is.

  • Kleuren met potlood op de ruwe kant
  • Kleuren met stift op de gladde kant
  • Oven voorverwarmen op ongeveer 150 graden
  • Knippen en gaatjes maken voor je de folie verwarmt
  • In een warme oven ongeveer een minuut ‘afbakken’
  • Is de Krimpie dinkie niet plat? Weer opnieuw in de oven en platdrukken als de folie goed warm is.

Krimpie dinkie in de oven

Het verwarmen van krimpie dinkie gaat in de oven. Stel de oven in op … graden. Het krimpen gaat heel snel, je hebt maar een paar seconden nodig. In ongeveer 10 seconden wordt de folie warm en krult het op. Daarna in 25 seconden gaat het folie weer liggen en krimpt het in formaat. Als het folie nog een beetje omhoog krult als je het uit de over haalt, dan druk je er nog even met een plat voorwerp op. Doe dit alleen als je zeker weet dat de krimpie dimpie nog goed warm is, anders scheurt of breekt het voorwerp. Vergeet niet voor je krimpie dinkie in de oven stopt het te knippen en gaatjes erin te maken, als het folie gekrompen is, kun je het niet meer knippen!

Mijn krimpie dinkie project

Voor ik begon heb ik een kleurplaat afgedrukt, deze heb ik met een zwarte stift over getekent op het krimpie dinkie. Omdat het niet de eerste keer zou zijn dat een DIY project van mij mislukt heb ik 2 tekeningen gemaakt. 🙈 Eentje op reserve…

Kleurplaat auto
Kies een ‘simpele’kleurplaat, deze trekt makkelijk over.

Tip: als je zoekt in google op kleurplaat of tekening krijg je zo een heleboel tekeningen die je kan overnemen. En als je zoekt op tekening en het voorwerp, dus bijvoorbeeld ’tekening auto’ dan vind je hele specifieke tekeningen.

Daarna was Sterre aan de beurt, zij mag de tekeningen inkleuren. Sterre is hier nog net geen 2, maar ik help haar maar een klein beetje mee. Ik geeft de stiften aan, zij mag kleuren. Dit project is dus echt supergeschikt voor kleine kinderen. Pas wel op met de stiften, het zijn permanent markers.

 

 

Doet ze dat niet mooi, kleuren? Wij zijn supertrots 😉

Na het kleuren knip ik de autootjes uit, niet precies op de rand van de krimpie dinkie maar een eindje eromheen. Met een perforator maak ik een gaatje in de folie.

 

Nu gaat het afbakken beginnen, zorg voor een schoon bakpapiertje op de bakplaat. Leg het krimpfolie niet op het rooster of rechtstreeks op de plaat. Leg de krimpie dinkie in de oven, je merkt dat als je de deur van de oven dicht doet de folie meteen warm wordt.

 

Als de folie warm wordt krult het op. Het kan gebeuren dat de randjes tegen elkaar aan komen en aan elkaar vast plakken. Maak ze dan direct voorzichtig los. Als de folie afkoelt ben je te laat, het losmaken moet gebeuren als de folie nog warm is.

Als de folie gekrompen is en niet meer beweegt kun je de krimpie dinkie platdrukken met een plat voorwerp. Ook dit moet gebeuren als de folie nog warm is.

Is de folie afgekoelt en ben je niet tevreden over hoe je krimpie dinkie eruit ziet? Leg je voorwerp dan opnieuw in de oven, laat het folie warm worden en druk het opnieuw plat.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de sleutelhanger aan een ringetje te maken en in te pakken, voor de allerliefste Papa!

Bekijk ook mijn youtube filmpje, hierin zie je hoe de vellen in de oven opkrullen.

Wat een gaaf project om te doen. Dit gaan we zeker vaker doen! En een tip voor mezelf voor de volgende keer, vergeet niet de datum en naam voor het afbakken op het folie te schrijven. Als je dat achteraf doet, wordt echt niet mooi. 🙂

 


 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *