Luizen – appelboom – lieveheersbeestjes

Naast het haken ben ik veel in onze tuin te vinden. Of ik groene vingers heb? Niet echt, denk ik. Maar ik vind het wel leuk om er mee bezig te zijn. Onze tuin zo groen mogelijk, met zoveel mogelijk eetbare planten / groente / fruit beplanten en zo onderhoudsvriendelijk mogelijk.

Toen wij in 2011 in dit huis kwamen wonen kocht ik in het voorjaar daarna 2 appelbomen. Ik weet het nog goed, ze waren niet groot, kosten geen drol. ;-p  Maar het waren de eerste boompjes die ik kocht voor ons net gekochte huis. Nu: 8 jaar later, staan de bomen nog steeds in onze tuin. Tegen een transformator huisje aan. En ze geven een appels! Niks lekkerder dan in het najaar appels uit eigen tuin te kunnen eten.

Bladluizen in de appelboom

Maar…. een paar jaar geleden zag ik het voor het eerst; luizen. Heel veel luizen. Ik heb altijd geleerd, als een boom of plant luizen krijgt; staat ie niet lekker op zn plek. Maar ja, die bomen staan daar omdat we dat huisje niet willen zien… dus ik ga ze niet verplanten. Maar die luizen…. ach het kriebelt me als ik er naar kijk. In het begin spoot ik met vanalles; spiritus, groene zeep en dat middeltje van ecostyle. (Want; wel ecologisch aub)

Tot ik ergens las over lieveheersbeestjes, of eigenlijk, de larven van lieveheersbeestjes. Ik heb de precieze nummers hier niet liggen. Maar die eten veel luizen op een dag! Die moest ik hebben. Ik ging met een bakje door de wijk, op zoek naar lieveheersbeesten. Nee… gekheid… die larven koop je gewoon online. Dat deed ik.

En het eerste jaar zag ik niks meer… geen lieveheersbeestjes, geen larven, maar ook geen luizen. Missie geslaagd?

Ongediertebestrijding lieveheersbeerstjes

Nou…. niet helemaal… het jaar daarna weer hetzelfde verhaal. Luizen! Dus ik begon weer met spuiten…. nee! Dat wou ik niet, een onderhoudsvriendelijke tuin betekent wat mij betreft ook niet spuiten tegen luizen of ander ongedierte. Weer larven besteld, ik ga het toch nog een keer proberen. En het loopt weer net zoals de vorige keer. Larven weg, lieveheersbeestjes weg maar ook de luizen weg. Ondertussen ben ik bezig met de beplanting onder de appelbomen. Waar zitten die kleine kevertjes graag in? Oost-Indische kers, dit heb ik geprobeerd. Schijnt makkelijk uit te zaaien zijn, maar werkt bij mij niet. Dan maar lavendel.

En dit jaar; tuurlijk; weer luis! Uit frustratie knip ik een paar takken met luis weg. Maar het lijkt wel alsof de luis zich vermeerdert op de rest van de boom. En alsof we ineens alle kleuren luis gekregen hebben. Groen, wit, bruin en zwart. Maar wat schetst mijn verbazing, we hebben lieveheersbeestjes! Een heleboel, in verschillende kleuren. Maar ook eitjes en larven. Zou het dit jaar misschien toch goed komen?!

larve-lieveheersbeestje lieveheersbeestjes lieverheersbeest luizen-lieveheerstbeestje rupsen-appelbom

Lieveheersbeestjes tegen bladluis

Lieveheersbeestjes zijn uitermate geschikt in je strijd tegen bladluis. Wist je dat er in Europa zo’n 750 verschillende soorten lieveheersbeestjes leven? Geen wonder dus dat ik larven en beestjes in verschillende kleuren tegen kwam. En wist je ook dat een volwassen lieveheersbeest zo’n 80 bladluizen op een dag eet, maar een larve wel 120! Een lieveheersbeestje legt ongeveer 20-40 eitjes en larven hebben ongeveer 3-5 weken nodig om te ontpoppen tot een volgroeid beestje. Tel maar eens bij elkaar op hoeveel bladluizen je moet hebben voor een gezinnetje lieveheersbeestjes ;-).

Bladluizen en mieren

Wat mij meteen opviel is dat bij bladluizen eigenlijk altijd mieren te vinden zijn. Heel raar, dacht ik. Maar toen las ik dat mieren luizen melken, een beetje zoals wij koeien melken zeg maar. De luis scheidt een soort zoete stof af en mieren vinden dit heerlijk. Mieren proberen de luizen ook te verdedigen en dus de lieveheersbeestjes aan te vallen. Als je tijd hebt om even stil te staan bij je appelboom is dit zeker de moeite waard. Wat een interessant volkje.

Hoe ga jij bladluizen bestrijden?

Ik ben er wel over uit, we laten het op z’n beloop. Niet meer spuiten, maar hopen dat de lieveheersbeestjes en larven het oplossen. De tuin is deels nog in aanleg, dus ook de keuze van aankomende beplanting wordt erg belangrijk. Veel diversiteit, bloemetjes zodat we nog meer insecten aan kunnen trekken in onze tuin. Laat me weten wat jij gaat doen, ik ben benieuwd!

Eén reactie op “Luizen – appelboom – lieveheersbeestjes”

  1. Wauw wat een leuk stukje.
    Ik heb ook sinds ongeveer een maand een appelboompje in de tuin. Heel blij mee. Ontdekte vorige week bij een paar blaadjes luizen. Ga zeker de lieveheersbeestjes proberen. Ben heel benieuwd 😊
    Groetjes, Kinita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *